Egyéni készülékek

Kvízjáték - Quiz Game

A televízióból már jól ismert vetélkedő játékok otthoni vagy iskolai változatát rendezhetjük meg ezzel a készülékkel.

A készülék 15 bemenetére a csapatok távirányítói csatlakoznak. Ahogy a játékvezető felteszi a kérdést, a csapatok megnyomják a gombot. Ilyenkor a leggyorsabb csapat távirányítóján található fényjelző berendezés elkezd villogni.

A készülék előlapján kigyullad egy LED, mely jelzi a játékvezetőnek, hogy melyik volt a leggyorsabb csapat. A játékvezető helyileg újra tudja indítani a játékot.

A készüléket egyéni megrendelésre készítettük a helyi általános iskolának, melyet rendszeresen használnak diák és iskolanapokon. A vetélkedők oly sikeresek lettek, hogy külső iskolákat is meghívtak, hogy összemérjék tudásukat.

A készülék mellé igény szerint pontösszegző rendszert, LED-es kijelző tábla elkészítését is vállaljuk.

A készüléket egyéni megrendelésre gyártjuk. Érdeklődjön a részletekért! 

Extra érzékeny mágneses érzékelő - Very sensitive magnetic field sensor

2012 nyarán jött egy felkérés egy műanyag alkatrészeket gyártó és fröccsentő üzemből egy gép javítására-átalakítására.

Egy ultrahangos hegesztőgép fejegységében egy utólagos mágneses érzékelőt kellett beépíteni ugyanis új munkadarabra álltak át a géppel. Az összehegeszteni kívánt alkatrészek közé egy mágnes szalagot kellett elhelyezni a gépkezelőnek. A feladat ennek a mágnes szalag jelenlétének érzékelése volt egy adott időn belül. Amennyiben nem helyezték be a szalagot a gépen tiltani kellett a hegesztést.

A feladatot nagyban nehezítette a megfelelő érzékelő keresése. Az itthoni kereskedelemben kapható Hall érzékelők nem látták el a feladatot. Valami erősebbre volt szükségünk, ugyanis a mágnes szalag nagyon gyenge volt és legalább 4mm mélyre került az alkatrészben.

Egy külföldi kereskedőtől sikerült beszerezni egy extra érzékeny mágneses érzékelőt, melynek a működési mágneses térerőssége 8-10 Oersted. 

Az érzékelő IC-t egy kör alakú nyáklapra forrasztottuk fel és egy alumínium csőbe kiöntöttük műgyantával.  Készítettünk egy illesztő és időzítő elektronikát is, melyet felszereltünk a gépre. A gép az átalakítás után kétműszakos üzemben a kívánt igényeknek megfelelően működik.

Amennyiben hasonló feladatra keres megoldást, vállaljuk az érzékelő elkészítését, illesztését, egyéni időzítő áramkör tervezését.

Infra távadó - IR Repeater

Egy diavetítő távirányítójának a hatótávolságát kellett megnöveljük a készülék segítségével. A készülék alkalmas egyenes vonalban akár 30 méterig továbbítani a fogadott jeleket. 

Jelenleg hálózati (230V) betáplálásról üzemel, de akár telepes üzem is megvalósítható. Alkalmas templomok, konferencia és egyéb termek vetítő, projektor vagy bármilyen távirányítók hatótávolságának növelésére. 

A készülék egyéni megrendelésre készül, kérjük érdeklődjön! 

 

BLDC Motor Teszter

A szénkefe nélküli egyenáramú motorok egyre nagyobb teret hódítanak az elektromos járművekben. Az interneten KIT-ek formájában vásárolhatunk villanymotorokat, vezérlőket, melyekkel akár saját négy vagy kétkerekű járművet építhetünk, vagy alakíthatunk át elektromossá. 

A teszter alkalmas elektromos kerékpár vagy hasonló szénkefe nélküli  (BLDC) motorok tesztelése. 

A tesztműszer a következő funkciókkal van ellátva: 

- A motorban található Hall érzékelők tesztelése. 

Az elektromos kerékpárok 60 és 120 fokos BLDC motorokkal vannak szerelve. Csatlakoztassuk rá a műszert a motorra, majd lassan kezdjük el forgatni a tengelyt vagy kereket. A műszer 3 leddel jelzi, hogy épp melyik Hall érzékelők vannak bekapcsolva. A 60 fokos kód 8, míg a 120 fokos csak 6 állapotból áll, ami folyamatosan ismétlődik. 

- Gázkar teszt 

Az elektromos kerékpár gázkarja egy lineáris Hall érzékelőt tartalmaz melynek kimenetén a feszültség 0-5V-ig változik. A teszter csatlakoztatása után egy Led fényereje fog erősödni és gyengülni a gázkar elfordítására. 

-Motor tekercs vizsgálat

A motort külsőleg forgatva vagy pörgetve feszültség indukálódik benne. A motor tekercseire kötve a műszert 3 led jelzi tekercsenként az indukált feszültséget. Ezzel könnyen kiszűrhető a szakadt vezeték vagy tekercs. 

Pár hibaeset: 

Hiba:  A motor szépen indul, de egy negyed kör után megáll. 

Megoldás: A Hall érzékelő kódjait végigforgatva egy kóddal többet észleltünk. Mivel 120 fokos motor volt, ezért nem megengedett a 000-ás kód. A hiba forrása egy repedt mágnes volt a motorban. 

Hiba: A motor rángat, majd leáll.

Megoldás: A kódot végigforgatva az egyik hall érzékelő kimenete nem változik, tönkrement. 

Hiba: A kerékpár teljes gázon megy. 

Megoldás: A műszert rákötöttük a gázkarra, és érdekes módon változott a jel a gázkar kimenetén. A hibát egy szakadt vezeték (Test, -5V) okozta a vezérlőelektronika kivezetésénél. 

Hiba: Biztosíték, vezérlőelektronika felrobbanva. Kerékpáron semmiféle írás, jelzés nem volt, hogy 60 vagy 120 fokos motorral rendelkezik. 

Megoldás: A hátsó tengely átfordult, a fázis vezetékek rákerültek a hall érzékelők kimeneteire. A motor újrakábelezése és az érzékelők cseréje után kiolvastuk a kódolást, melyből kiderült, hogy 120 fokos típussal van dolgunk. A beazonosítás után megrendeltük az új vezérlőelektronikát.