Híradástechnikai műszerek

Transzformátor és tekercs menetzárlat teszter - Új Termék

Cégünk termékeinek listája egy újabb bevizsgáló készülékkel bővült, mely hasznos lehet a sorkimenő, kapcsoló üzemű és egyéb nagy frekvencián üzemelő transzformátorok és tekercsekben fellépő menetzárlatok kimutatására.

Bizonyos mértékben az LCD készülékekben használt inverter transzformátorok is bevizsgálhatók . A működési elve kissé eltér a megszokottól, még pedig a tekercseknek azon tulajdonságán alapszik, hogy egy menetzárlat esetében jelentősen leromlik a Q jósági tényezőjük.

A Q tényező egy soros rezgőkör esetében a rezonancia-frekvenciához tartozó egyes reaktanciák és az ohmikus ellenállás hányadosából tevődik össze.

A vizsgáltat során a tekercs egy rövid impulzussal van betáplálva egy kondenzátoron keresztül, melynek az ismétlődési ideje jóval hosszabb (2ms/100ms). A tekercs rezonanciába lép a kondenzátorral és ennek eredményeként nem fenntartott rezgések keletkeznek, melyek egy idő után lecsengnek. A lecsengések száma a tekercs jósági tényezőjétől függ.

A mérés kiértékelése a lecsengésesek megszámlálásával történik, melyet a műszer LED-ek kigyulladásával jelez ki. Tehát minél több a lecsengések száma annál magasabb a tekercs jósági tényezője és a világító LED-ek száma.

Egy menetzárlat esetében a Q jelentősen lecsökken. Egy mindennapi esetre lefordítva képzeljük el, hogy megütünk egy hangvillát, amely elkezd rezegni a saját rezonancia frekvenciáján, majd egyre halkuló hanggal egy idő után leáll. Ha megütés utáni pillanatban lefogjuk a villát, ez megszűnik tovább rezegni.

A készülék alkalmas a tekercsek (trafók) jósági tényezőjének kiértékelésére anélkül, hogy kiforrasztanánk őket a kapcsolásból.

Ára: 7500 Ft + Postaköltség. 

PRO-TEST-02 Elkó-Teszter

Ha ön kapcsoló üzemmódú tápegységet javít, (pl. TV, monitor) nagy hasznára válhat ez a kis készülék. A teszter képes kimutatni a „kiszikkadt elkókat”, anélkül, hogy kiforrasztaná ezeket a kapcsolásból.

A működési elv az ESR (Equivalent Series Resistance), azaz a kondenzátorok soros ekvivalens ellenállás elvén alapszik. Az ESR az elektrolit kondenzátoroknak egy olyan paramétere, amely váltóáramban lép fel és hagyományos mérési módszerekkel, nem lehet kimutatni. Ennek értékét meghatározza a gyártási technológia, de a gyakorlat azt mutatja, hogy több ezer óra használat után ez az érték jelentősen megnövekedhet. A belső ellenállás növekedése befolyásolja a kondenzátor működését. Sőt mi több, megnő az elkón a disszipált teljesítmény, ami hő formájában nyilvánul meg és felgyorsítja az elektrolit kiszáradását.

A készülék képes kimutatni a megnövekedett ESR értéket 0,1uF-tól akár több 1000uF-ig.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a készülék nem a kapacitás értékének függvényében indikál!

A kijelzési mód 3 LED segítségével történik. A zöld – jó, a sárga – bizonytalan, a piros – rossz állapotot jelzi. Mielőtt a műszerrel mérnénk, süssük ki a kondenzátort. A feltöltött kondenzátor tönkreteheti a műszert. A teszter egy 9V-os elemről üzemel.

Ára: bruttó 7.500Ft  + Postaköltség 

EEPROMMER-01 - EEPROM Égető

A készülék alkalmas a leggyakrabban használt 24CXX és 93CX6 memóriák írására és olvasására. Az égető a számítógép soros (RS232) portjára csatlakozik, külön betáplálást nem igényel. PonyProg és ICProg szoftverekkel kompatibilis, melyek használata egyszerű. Az ICProg szoftver használatát az Elektronika Praktika 2006. Áprilisi. számában leközöltük.

Az égetőhöz ingyenesen mellékelünk egy CD-t, amelyen több ezer TV, Monitor, Mosógép, stb. Eeprom tartalom található.

Ára: bruttó 7.500Ft+ postaköltség