Rádió-TV Múzeum

Nyomtatóbarát változatCikk küldése e-mailbenPDF version

A rádió-tv műszerész szakma sokak számára nem csak megélhetést, hanem megszállottságot, mondhatnám azt is, hogy hivatást jelent. Hiszen az utóbbi időben már sokan feladták volna, ha nem szeretnék e szakmát.

Bevallom őszintén, mostanában gyakran nosztalgiázom, emlékezve a kezdetekre, mikor az első detektoros vevőm megszólalt, ami egy deszka hulladékra készült és a kapcsolási pontokat szögek szolgáltatták. Vagy, arra, hogy milyen izgatottan vettem le a szomszéd bácsi rádiójának hátlapját, hogy megjavítsam, mert motoszkált bennem a félelem, nehogy kudarcot valljak, hisz ezen hallgatta a Szabad-Európa Rádiót.

Valahogy mindig tiszteletet éreztem a régi készülékek iránt, mert az emberi zsenialítás megtestesítői voltak, és szinte fáj a szívem, mikor kukákban, szemétdombokon látom őket kidobva. Valamikor ezek a készülékek becses helyet foglaltak el a háztartásokban, nem beszélve az értékükről.

Az ötlet, hogy összegyűjtsem őket már rég megfogant bennem, csak helyszűke (panellakás) miatt nem tudtam megvalósítani. Több mint 10 éve lakom kertes házban és azóta, egész hadjáratot indítottam el a régi készülékek beszerzésére. Beszerveztem a kéményseprőt, a kábel tévés kollégát, a szobafestőt, a lomos cigányokat, rokonokat, ismerősöket, természetesen fizetség ellenében.

Az Elektronika Praktika újságon keresztül sok előfizető kollégával személyesen is megismerkedtem, akik hozzásegítettek a gyűjteményem gyarapodásához. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani Bábel Ferencnek (Ócsa), Bodrogi Gézának (Budapest), Fazekas Ferencnek (Szarvas), Pekár Bélának (Tiszakécske), Szabó Antalnak (Kunszentmárton), és Varga Ignácnak (Tiszajenő) a felajánlott darabokért.

Köszönet jár ismerőseimnek és ügyfeleimnek a felajánlott készülékért. Keceli felajánlók: Béres Sándor, Dobár László, Farkas Gábor, Hortobágyi Gábor, Kapás Árpád, Kozma László, Lévai József, Molnár Ádám, Tarnóczi Rudolf, Turó János, Orosz László. További felajánlók: Balog Tamás (Bócsa), Kiss Gábor Roland (Mór), Krisztián László (Bugyi), Sütő Csaba (Budapest), Velinszky Vilmos (Budapest).

Amennyiben van olyan régi készüléke, amelyet már régóta kerülget és szívesebben látná gyűjtői kézben, kérem lépjen kapcsolatba velem. Bármilyen felajánlást szívesen fogadok, és minden ajánlatot meghallgatok.

A gyűjteményemben megtalálhatók elektroncsöves rádiók, TV-ék, magnók, táskarádiók, lemezjátszók, csöves erősítők, mérőműszerek és szakirodalom, ebből szeretnék önökkel megosztani néhány gyöngyszemet.

Kellemes nézelődést kívánok!

Pintyucza László 

Régi Rádiók

Régi TV-k

Régi Műszerek