Transzformátor és tekercs menetzárlat teszter - Új Termék

Nyomtatóbarát változatCikk küldése e-mailbenPDF version

Cégünk termékeinek listája egy újabb bevizsgáló készülékkel bővült, mely hasznos lehet a sorkimenő, kapcsoló üzemű és egyéb nagy frekvencián üzemelő transzformátorok és tekercsekben fellépő menetzárlatok kimutatására.

Bizonyos mértékben az LCD készülékekben használt inverter transzformátorok is bevizsgálhatók . A működési elve kissé eltér a megszokottól, még pedig a tekercseknek azon tulajdonságán alapszik, hogy egy menetzárlat esetében jelentősen leromlik a Q jósági tényezőjük.

A Q tényező egy soros rezgőkör esetében a rezonancia-frekvenciához tartozó egyes reaktanciák és az ohmikus ellenállás hányadosából tevődik össze.

A vizsgáltat során a tekercs egy rövid impulzussal van betáplálva egy kondenzátoron keresztül, melynek az ismétlődési ideje jóval hosszabb (2ms/100ms). A tekercs rezonanciába lép a kondenzátorral és ennek eredményeként nem fenntartott rezgések keletkeznek, melyek egy idő után lecsengnek. A lecsengések száma a tekercs jósági tényezőjétől függ.

A mérés kiértékelése a lecsengésesek megszámlálásával történik, melyet a műszer LED-ek kigyulladásával jelez ki. Tehát minél több a lecsengések száma annál magasabb a tekercs jósági tényezője és a világító LED-ek száma.

Egy menetzárlat esetében a Q jelentősen lecsökken. Egy mindennapi esetre lefordítva képzeljük el, hogy megütünk egy hangvillát, amely elkezd rezegni a saját rezonancia frekvenciáján, majd egyre halkuló hanggal egy idő után leáll. Ha megütés utáni pillanatban lefogjuk a villát, ez megszűnik tovább rezegni.

A készülék alkalmas a tekercsek (trafók) jósági tényezőjének kiértékelésére anélkül, hogy kiforrasztanánk őket a kapcsolásból.

Ára: 7500 Ft + Postaköltség.