TV Szerviz kérdezz-felelek.

Nyomtatóbarát változatCikk küldése e-mailbenPDF version

Az elmúlt 20 évben nagyjából ugyanazok a kérdések futnak be hozzánk, miközben a híradástechnikai készülékek óriási fejlődésen mentek keresztül. Az alábbiakban megpróbálunk válaszolni a leggyakrabban előforduló kérdésekre.

Kérdés: Javítható-e a TV készülékem?

Válasz: Igen, de attól függ milyen típus.

Sajnos elég sok tévhit kering ebben a témában, amit szeretnénk tisztázni.

Abban mindenkinek igaza van, hogy a mai készülékek nem tartós használatra készülnek. A híradástechnikai készülékekhez már nagyon olcsón hozzá lehet jutni, ami magával hozza a gyengébb minőséget. Az idősebb korosztály talán még emlékszik, hogy régen több havi fizetésbe is került egy TV készülék.

A gyengébb minőség nem azt jelenti, hogy egy készülék egyáltalán nem javítható. A mostani autók sem olyanok már, mint régen mégsem dobjuk el őket az első meghibásodás után. Természetesen vannak esetek, amikor alkatrész hiányában vagy gazdaságossági okból nem javítható egy készülék.

Az alábbiakban megjelenítési elv szerint összeszedtük, hogy mit lehet és mit nem érdemes javítattni:

  • CRT, azaz hagyományos katódsugárcsöves TV-k

​​Lassan 10 éve nem lehet már kereskedelemben őket kapni. Sajnos alkatrész hiányában már nem javíthatóak. 

  • Plazma TV-k

2007-től terjedtek el a háztartásokban. Általában nagy képátló (42”-65”) és jelentős súly és hálózati fogyasztás jellemzi őket. A Plazma TV-k gyártása 2016-ban megszűnt. Az alkatrész beszerzés bizonytalan és drága, ezért nem gazdaságos a javításuk.
 

  • LCD TV-k (beleértve a LED-es háttérmegvilágítást is)

A folyékony kristály kijelzőket már évtizedek óta használtak kisebb méretekben. A 90-es évekből talán sokan emlékeznek az első digitális karórákra, amik szintén LCD kijelzőkkel készültek. A kezdeti kis méret olyannyira kinőtte magát, hogy 2004-ben a Sharp bejelenti 65”-os, majd 2007-ben 108”-os kijelzőjét. 
Jelenleg a kereskedelemben csak a LED háttérmegvilágításos LCD TV készülékeket lehet beszerezni. Elég gyakori a meghibásodásuk, és nagy arányban gazdaságosan javíthatóak.

 

  • Tisztán LED TV-k (pl. OLED,QLED)

Egyelőre új készülékek és nem túl gyakoriak a meghibásodás szempontjából. Ennek ellenére biztos, hogy lesznek gazdaságosan javítható típusok.

Kérdés: A gyerek véletlenül betörte a TV kijelzőjét, meglehet-e javítani?

Válasz: Sajnos gazdaságosan nem lehet javítani.

Kérdés: Érdemes-e használt, külföldről behozott TV-t venni?

Válasz: Nem, csak újat szabad vásárolni garanciával, kereskedőtől. A külföldről behozott hibás TV-k többsége sufni tuning műhelyekben kerülnek javításra nem szakemberek által.

Kérdés: Milyen márkájú TV készüléket vegyek?

Válasz: Tévhit, hogy minden új TV egyforma mert úgyis minden Kínában készül. Nincs két egyforma TV, sőt még egy adott típuson belül is lehetnek alkatrészbeli különbségek, és sok készülék még mindig EU-ban kerül összeszerelésre.

Amennyiben LED megvilágítású LCD TV-ben gondolkodunk, a jelenlegi gyártók a szolgáltatásokban és képfelbontásban tudnak egymással versenyezni, ugyanis ez a megjelenítési technológia a csúcson van. Olyat érdemes vásárolni, ami kielégíti a felhasználó igényeit (pl. HBO GO, Netflix, Spotify szolgáltatások) kiváló felbontás és képminőség mellett.

A későbbi javíttatás szempontjából érdemes a legtöbbet forgalmazott népszerű márkák közül választani. Jellemzően ezek a márkák közép és felső kategóriában is megtalálhatóak, és saját fejlesztésű belsőt alkalmaznak.

A régi jó hangzatos japán, német és magyar márkanév alatt kínai és török belsőkkel szerelt TV készülékek kerülnek forgalomba. Ezek jellemzően olcsó árkategóriában helyezkednek el. Szerviz információ nincs róluk, javításuk sokszor gondot jelent.