PRO-TEST-02 Elkó-Teszter

Nyomtatóbarát változatCikk küldése e-mailbenPDF version

Ha ön kapcsoló üzemmódú tápegységet javít, (pl. TV, monitor) nagy hasznára válhat ez a kis készülék. A teszter képes kimutatni a „kiszikkadt elkókat”, anélkül, hogy kiforrasztaná ezeket a kapcsolásból.

A működési elv az ESR (Equivalent Series Resistance), azaz a kondenzátorok soros ekvivalens ellenállás elvén alapszik. Az ESR az elektrolit kondenzátoroknak egy olyan paramétere, amely váltóáramban lép fel és hagyományos mérési módszerekkel, nem lehet kimutatni. Ennek értékét meghatározza a gyártási technológia, de a gyakorlat azt mutatja, hogy több ezer óra használat után ez az érték jelentősen megnövekedhet. A belső ellenállás növekedése befolyásolja a kondenzátor működését. Sőt mi több, megnő az elkón a disszipált teljesítmény, ami hő formájában nyilvánul meg és felgyorsítja az elektrolit kiszáradását.

A készülék képes kimutatni a megnövekedett ESR értéket 0,1uF-tól akár több 1000uF-ig.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a készülék nem a kapacitás értékének függvényében indikál!

A kijelzési mód 3 LED segítségével történik. A zöld – jó, a sárga – bizonytalan, a piros – rossz állapotot jelzi. Mielőtt a műszerrel mérnénk, süssük ki a kondenzátort. A feltöltött kondenzátor tönkreteheti a műszert. A teszter egy 9V-os elemről üzemel.

Ára: bruttó 7.500Ft  + Postaköltség